Školským odborárom sa nepáči memorandum od vlády SR, organizujú štrajk

07.11.2012 Bratislava

Bratislava 7. novembra (TASR) - Školskí odborári dnes od vlády dostali memorandum o postupnom riešení odmeňovania v školstve.

Predsedníctvu zväzu sa nepáči, a preto navrhne jeho doplnenie. Podľa lídra zväzu Pavla Ondeka memorandum rieši najmä päťpercentné zvýšenie platov, ktoré už odborári v polovici októbra odmietli.

"Predsedníctvo zväzu nesúhlasí s návrhom Memoranda o postupných krokoch pri systémovom riešení problémov vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva a po zapracovaní požiadaviek zväzu predloží upravený návrh vláde SR na schválenie," informoval dnes zväz.

Predsedníctvo zväzu, ktoré momentálne plní aj funkciu štrajkového výboru, na dnešnom stretnutí zároveň schválilo potrebné organizačné materiály pre realizáciu štrajku. Ak vláda SR nesplní požiadavky zväzu formulované v upravenom memorande, neobmedzený štrajk začne 26. novembra.

Ministerstvo školstva: Výhrady odborárov sme oficiálne nedostali

Ministerstvo školstva tvrdí, že výhrady odborárov voči návrhu memoranda zatiaľ oficiálne nedostali. "Navrhované memorandum sleduje postupné celospoločenské postavenie učiteľov, vrátane ich platových pomerov, s tým, že zohľadňuje možnosti verejných zdrojov. Je len na školských odboroch či tento ústretový krok rezortu a vlády príjmu, alebo nie," povedal hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) pred dnešným rokovaním vlády SR vyhlásil, že ponuka zvýšiť platy školských zamestnancov o päť percent bola definitívna. "Dal som najavo aj zástupcom odborov, že nie sme na arabskom trhu, to znamená, tá moja ponuka bola definitívna a vychádza z možností rozpočtu na budúci rok," povedal minister s tým, že "nie je pripravený maľovať na ružovo niečo, čo vyzerá úplne inak".

Vláda odborárom ponúkla zvýšenie platov o päť percent v októbri. Reálne malo zvýšenie od nového roka učiteľom k výplate priniesť 36 eur mesačne, nepedagogickým zamestnancom zasa 18 eur.

Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) si odborári musia zvážiť, či si štrajkom nepoškodia svoje renomé vo verejnosti. "Predovšetkým u tých, ktorí si budú musieť vyberať dovolenky a budú musieť byť s deťmi," podčiarkol.

Školskí odborári chcú rokovať s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom, premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Termín rokovania stále nie je známy. Čaplovič dnes povedal, že rokovania s odborovým zväzom pokračujú. Kompromisy sa však podľa neho nepripravujú, keďže kompromis už podľa neho bol prijatý. "Dohodli sme sa s vedením zväzu, že nebudeme informovať, pokiaľ sa nedohodneme," dodal.
 

Vyberte región